Gratis verzending vanaf €100 (NL)
Binnen 1 - 5 dagen in huis
Achteraf betalen
Mijn account

Alles wat je moet weten over een Labradoodle

Waar komt de labradoodle vandaan?

De Labradoodle is een hondenras dat ontstaan is door het kruisen van een Labrador Retriever en een Poedel (meestal een Standaard Poedel of Miniatuur Poedel). Het doel van deze kruising was om een hond te creëren die de vriendelijke aard en intelligentie van de Labrador Retriever combineert met de hypoallergene vacht van de Poedel. Het ras is ontstaan in de jaren 1970 in Australië.

De naam “Labradoodle” is een samenvoeging van “Labrador” en “Poodle” (de Engelse naam voor Poedel). De eerste Labradoodle werd gefokt door Wally Conron, een fokker in Australië, die in de jaren 1980 probeerde een geleidehond te fokken voor een blinde vrouw wiens echtgenoot allergisch was voor honden. Hij kruiste een Labrador Retriever met een Poedel om de gewenste hypoallergene vacht te verkrijgen. Hoewel de resulterende hond vriendelijk en intelligent was, was de kruising niet consistent in termen van vachttype en allergievriendelijkheid.

In de loop der jaren zijn Labradoodles populair geworden als gezelschapshonden vanwege hun vriendelijke aard en lage allergiepotentieel. Ze zijn ook een populaire keuze voor therapiehonden vanwege hun aangename karakter. Het ras heeft echter geen officiële erkenning gekregen van grote internationale hondenverenigingen zoals de American Kennel Club (AKC) of de Fédération Cynologique Internationale (FCI), omdat het nog steeds als een hybride ras wordt beschouwd en de fokzuiverheid niet altijd gegarandeerd kan worden. Hierdoor zijn er variaties in grootte, vachttype en temperament binnen het ras.

Welke soorten Labradoodles zijn er?

Er zijn verschillende generaties Labradoodles, die kunnen variëren in uiterlijk, grootte en vachttype. Hier zijn enkele veelvoorkomende types Labradoodles:

 1. F1 Labradoodle: Dit is de eerste generatie Labradoodle, waarbij een Labrador Retriever wordt gekruist met een Poedel. Ze hebben een variabele vachttextuur en -kleur, omdat ze genen van beide ouderrassen erven.
 2. F1b Labradoodle: Dit is een kruising tussen een F1 Labradoodle en een Poedel. Deze generatie heeft meestal een gekrulde of golvende vacht en kan minder allergenen produceren dan F1 Labradoodles.
 3. F2 Labradoodle: F2 Labradoodles zijn het resultaat van het fokken van twee F1 Labradoodles. Ze hebben een meer gevarieerde genetische achtergrond en kunnen qua uiterlijk en vachttype variëren.
 4. Multigeneratie Labradoodle: Deze Labradoodles zijn het resultaat van het kruisen van F1b’s of F2’s met andere Labradoodles of Poedels. Ze worden vaak gefokt om bepaalde kenmerken, zoals hypoallergeniciteit, te verbeteren.
 5. Miniatuur Labradoodle: Deze Labradoodles worden gefokt door Poedels van kleinere rassen te kruisen met Labrador Retrievers. Ze zijn kleiner van formaat dan de standaard Labradoodle.
 6. Medium Labradoodle: Dit is de meest voorkomende grootte voor Labradoodles. Ze zijn meestal tussen de 45 en 60 cm hoog en wegen 13 tot 27 kg.
 7. Standaard Labradoodle: Standaard Labradoodles zijn groter dan de medium variant en kunnen tot 65 cm hoog worden en wegen tussen 23 en 32 kg.

Het is belangrijk op te merken dat zelfs binnen dezelfde generatie en grootte Labradoodles kunnen variëren in uiterlijk en vachttype. Sommige kunnen een gekrulde vacht hebben, terwijl andere een golvende of rechte vacht hebben. De mate van hypoallergeniciteit kan ook variëren afhankelijk van het individuele dier. Als je overweegt om een Labradoodle aan te schaffen, is het raadzaam om met een gerenommeerde fokker te praten om meer informatie te krijgen over het specifieke type Labradoodle dat je zoekt.

Waarom is een labradoodle zo duur?

Een labradoodle is een mix van verschillende rassen. De meeste fokkers gaan erg zorgvuldig te werk, daarom kost een labradoodle minimaal zo’n € 1.700,- tot € 2.500,-. Denk naast de aanschafkosten van de hond ook aan kosten voor voeding, de dierenarts en een puppycursus.

Hoe verzorg je een Labradoodle?

Het verzorgen van een Labradoodle vergt regelmatige aandacht en zorg, vooral omdat Labradoodles vaak een dikke vacht hebben die kan klitten. Hier zijn enkele belangrijke stappen voor de verzorging van een Labradoodle:

 1. Borstelen: Labradoodles hebben meestal een dikke, krullende of golvende vacht die regelmatig moet worden geborsteld. Dit helpt klitten te voorkomen en houdt de vacht gezond. Afhankelijk van de vacht kan dagelijks of wekelijks borstelen nodig zijn.
  Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de langharige hondenborstel van Lila Loves It! Deze borstel ligt gemakkelijk in de hand en zorg ervoor dat je alle klitten goed kan uitkammen. Daarnaast zorgt de borstel ervoor dat je naast ontklitten ook de huid masseert wat zorgt voor een verbeterde doorbloeding en daardoor een stralende vacht!
 1. Baden: Geef je Labradoodle een bad wanneer dat nodig is, meestal om de paar maanden. Gebruik een milde hondenshampoo en zorg ervoor dat je de vacht grondig uitspoelt. 
  Gebruik hiervoor de hondenshampoo of Silky & Shine van Lila loves it. Deze shampoo’s zijn 100% van natuurlijke oorsprong en zorgen naat goede reiniging ook voldoende voeding voor de haren van je Labradoodle
 1. Oren schoonmaken: Controleer regelmatig de oren van je Labradoodle op vuil, wax of tekenen van infectie. Maak de oren schoon met een zachte, vochtige doek of een speciale oorreiniger voor honden.
  Lila Loves It heeft een speciale oorreiniging op de markt gebracht die zorgt voor optimale reiniging zonder dat het de huid van je Labradoodle aantast. Gebruik de oor-reiniger preventief en bij irritaties en jeuk bij de oren.
 2. Tandenpoetsen: Poets de tanden van je Labradoodle minstens twee keer per week om tandplak en tandsteen te voorkomen. Gebruik een speciale hondentandpasta en -tandenborstel, bijvoorbeeld een vingertandenborstel waarmee je ook goed in de hoeken van je hond kan komen met poetsen. Gebruik daarnaast een tandpasta van natuurlijke oorsprong zodat het niet schadelijk is voor je hond.
 3. Nagelverzorging: Controleer regelmatig de nagels van je Labradoodle en knip ze indien nodig. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, vraag dan advies aan een dierenarts of een professionele trimmer.
 4. Vachtclips: Labradoodles hebben verschillende vachttypen, variërend van krullend tot golvend. Sommige eigenaren kiezen ervoor om de vacht korter te knippen voor gemakkelijker onderhoud, terwijl anderen de natuurlijke vacht willen behouden. Overweeg wat het beste is voor jou en je hond, en raadpleeg een professionele trimmer als je hulp nodig hebt.
 5. Gezonde voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteit van je Labradoodle. Goede voeding is essentieel voor een gezonde vacht en algemene gezondheid. Wij zijn fan van Renske Natural Pet Food. Renske producten worden met veel liefde en aandacht samengesteld. Altijd met vlees of vis als hoofdingrediënt. Daarnaast bevatten onze producten 100% natuurlijke ingrediënten van hoogwaardige kwaliteit, zoals kruiden, vitaminen en mineralen. Andere belangrijke ingrediënten in onze voeding zijn omega-3 vetzuren en pre en probiotica voor een gezonde darmflora.
 6. Lichaamsbeweging: Labradoodles zijn energieke honden en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Zorg voor voldoende wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie om verveling te voorkomen.
 7. Dierenartsbezoeken: Plan regelmatige controles bij de dierenarts om de gezondheid van je Labradoodle te controleren en ervoor te zorgen dat hij up-to-date is met vaccinaties en preventieve zorg.
 8. Sociale interactie: Labradoodles zijn sociale honden die graag bij hun familie zijn. Zorg voor voldoende sociaal contact en genegenheid om hun welzijn te bevorderen.

Het verzorgen van een Labradoodle kan veel werk zijn, vooral als het gaat om het bijhouden van hun vacht. Overweeg om professionele trimmers te raadplegen als je onzeker bent over het trimmen of knippen van hun vacht, en wees geduldig en consequent in je verzorgingsroutine om je Labradoodle gelukkig en gezond te houden.

Hondenspullen voor een Labradoodle

Als je een Labradoodle hebt of van plan bent er een te krijgen, zijn er verschillende spullen die handig kunnen zijn om voor je hond te hebben naast de bovenstaande genoemde verzorging. Dogahaves heeft een lijst met essentiële hondenspullen voor een Labradoodle:

Een hondenmand of hondenbed: Zorg voor een comfortabele plek waar je Labradoodle kan slapen en ontspannen. Dogahaves heeft trendy, hippe en orthopedische manden en bedden voor je hond van diverse luxe merken, zoals Labbvenn, Miacara en Nordog. Deze hondenmanden zijn niet alleen super comfortabel maar staan ook perfect in je interieur.

Voer- en drinkbakken: Investeer in stevige voer- en drinkbakken die geschikt zijn voor de grootte van je Labradoodle. Roestvrijstalen bakken of voerbakken van keramiek zijn een goede keuze! Kies bijvoorbeeld voor de hoogwaardige kwaliteit voerbakken van DOGA met een bijpassende placemat om je vloer te beschermen tegen vuil en vocht.

Halsband en riem: Een goede halsband en riem zijn essentieel voor wandelingen en trainingssessies. Zorg ervoor dat de halsband comfortabel zit en niet te strak is. De halsbanden van DOGA zijn gemakkelijk te verstellen, zodat je pup of hond er wat langer plezier van kan hebben. De hondenriemen van DOGA zijn in maar liefst 3 standen verstelbaar en daardoor perfect voor verschillende gelegenheden, zoals bijvoorbeeld een hondentraining, een wandeling in het park of stad.

Tuigje: Sommige Labradoodles vinden een tuigje comfortabeler dan een halsband. Het kan ook handig zijn als je hond de neiging heeft om te trekken tijdens het wandelen. Dogahaves heeft diverse tuigjes in verschillende pasvormen, kleuren en materialen. Denk aan een vegan leren tuigje of van velvet stof. Er zit altijd een passend tuigje zijn voor je Labradoodle!

Poepzakjes: Als je met je Labradoodle gaat wandelen, zorg er dan voor dat je altijd poepzakjes bij je hebt om de ontlasting van je hond op te ruimen. De poepzakhouders van DOGA kun je combineren met alle halsbanden en riemen van dit merk. Hoe leuk!

Speelgoed: Labradoodles zijn over het algemeen actieve honden die van spelen houden. Zorg voor een verscheidenheid aan kauwspeelgoed, trekkoorden en interactief speelgoed om hun geest en lichaam bezig te houden.

Als laatst kan je een hondenverzekering overwegen om bijvoorbeeld medische kosten te dekken in geval van ziekte of letsel.

Wij hopen dat je voldoende informatie hebt verkregen over de Labradoodle. Mocht je vragen hebben over hondenspullen voor je Labradoodle kun je contact opnemen met Dogahaves.