Gratis verzending vanaf €100 (NL)
Binnen 1 - 5 dagen in huis
Achteraf betalen
Mijn account

Wat is een goed Hondentuig?

Een goed hondentuig is een belangrijk hulpmiddel voor het uitlaten en trainen van je hond. Het juiste tuigje kan zorgen voor comfort, controle en veiligheid tijdens het wandelen met je viervoeter. In deze blog vind je informatie over enkele kenmerken van een goed hondentuig.

Kenmerken goed hondentuig

  1. Pasvorm:
    Het hondentuig moet goed passen bij de lichaamsvorm en -grootte van je hond. Het mag niet te strak zitten, maar ook niet te los. Het is belangrijk dat je het hondentuigje gemakkelijk kunt verstellen, zodat het tuigje goed aansluit.
  2. Materiaal:
    Wij raden aan te kiezen voor een tuigje dat gemaakt is van duurzaam materiaal, zoals nylon, vegan leer of leer. Het materiaal moet sterk genoeg zijn om het trekken van je hond aan te kunnen, maar ook comfortabel en niet schurend op de huid.
  3. Bevestigingspunt:
    Het hondentuigje moet een stevig bevestigingspunt hebben voor de lijn. Er zijn verschillende typen hondentuigen te verkrijgen. Let hierbij ook op de plaats van het bevestigingspunt. De meest voorkomende plaatsen zijn op de rug van de hond. Maar er zijn ook tuigjes met een bevestigingspunt op de borst. Het verschilt per type hond welk type tuig het beste is voor het uitoefenen van de controle en het verdelen van de druk.
  4. Gewichtsverdeling:
    Een goed tuigje verdeelt de druk gelijkmatig over het lichaam van de hond. Dit voorkomt dat er te veel druk op één punt komt te staan, zoals bij een halsband wel het geval is. Dit is met name belangrijk voor de (kleine) honden met een gevoelige nek of honden met ademhalingsproblemen.
  5. Veiligheid:
    Controleer of het tuigje reflecterende elementen heeft of bevestig deze aan het tuigje, vooral als je ‘s avonds of ‘s nachts met je hond wandelt. Reflecterende details vergroten de zichtbaarheid en zorgen ervoor dat jij en je hond veilig zijn in het donker.
  6. Gemakkelijk aan en uit te doen:
    Kies voor een tuigje dat gemakkelijk aan en uit te doen is, vooral als je hond niet graag tuigjes draagt. Je kan hierbij op de volgende elementen letten: verstelbare gespen, snelsluitingen met een kliksysteem of instaptuigjes. Deze elementen kunnen handig zijn om het proces van het aandoen en uitdoen van het hondentuigje soepeler te laten verlopen.

Het is belangrijk om rekening te houden met de behoeften en het gedrag van je hond bij het kiezen van een goed hondentuig. Bij twijfel kun je het beste advies vragen aan een dierenarts of een professionele hondentrainer.

Wat is het beste hondentuig?

Er is niet één specifiek hondentuig dat voor alle honden als het beste hondentuig kan worden beschouwd. De beste keuze hangt namelijk af van de individuele behoeften, grootte en gedrag van je hond. Wat voor de ene hond goed werkt, werkt mogelijk niet voor jouw hond.

Hieronder sommen wij de meest populaire soorten hondentuigen voor je op die vaak als goed worden beschouwd:

  • Y-vormig tuig:
    Dit type tuig heeft een Y-vormige constructie bij de borst van je hond en bevat het bevestigingspunt op de rug van je hond. Voordelen van het Y-vormig tuig is dat het de druk gelijkmatig verdeeld. Ook biedt het Y-vormig hondentuig goede controle tijdens het wandelen. Het is tot slot geschikt voor de meeste honden en is gemakkelijk aan en uit te doen.
  • Instaptuig:
    Een instaptuig, ook wel bekend als een stap-in tuig, is een type hondentuig dat ontworpen is om gemakkelijk aan en uit te doen. Het heeft een specifieke constructie die het mogelijk maakt dat je hond er eenvoudig in kan stappen, zonder dat je het tuig over het hoofd van de hond hoeft te trekken. Een instaptuig bestaat meestal uit twee lussen of banden die over de schouders en onder de buik van de hond lopen. Deze lussen worden verbonden door een bevestigingspunt op de rug van je hond. Om het tuig aan te doen, laat je je hond simpelweg met zijn voorpoten in de lussen stappen en trek je het tuig omhoog, waarna je de sluiting vastmaakt. Het voordeel van een instaptuig is dat het snel en gemakkelijk aan te trekken is, vooral handig als je hond niet graag zijn hoofd door een tuigje steekt of als hij erg beweeglijk is tijdens het aantrekken. Het is ook handig voor oudere honden of honden met mobiliteitsproblemen, omdat ze niet hoeven te bukken of opgetild te worden om het tuigje aan te doen.
  • H-vormig tuig:
    Dit hondentuig heeft een H-vormige constructie. Wanneer je van boven naar je hond kijkt zie je een als het ware een H over de rug van hond. Het bevestigingspunt zit op de rug van je hond. Dit type tuig biedt veel stabiliteit en controle. Een groot voordeel van het H-tuig is dat je deze goed op maat kan maken doordat het meerdere verstelpunten bevat. Tip: Dit type tuig is perfect voor honden die de neiging hebben om uit het tuig te ontsnappen.
  • No-pull tuig:
    Speciale no-pull tuigen zijn ontworpen om het trekken van de hond te minimaliseren. Ze hebben meestal een bevestigingspunt op de borst en op de rug, zodat je de positie kunt kiezen die het beste werkt voor jou en je hond. Deze tuigen hebben vaak extra banden of riemen die zorgen voor een betere controle en leiden de hond in de juiste richting bij spanning op de lijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk hondentuig zijn eigen voor- en nadelen heeft. Wat  het beste werkt voor jouw hond kan variëren. Het is altijd aan te raden om het tuigje te passen en te testen voordat je het aanschaft. Wij raden ook aan om advies in te winnen bij een dierenarts of een professionele hondentrainer om te bepalen welk type tuig het meest geschikt is voor jouw specifieke hond.

Soft hondentuigje pink velvet DOGA

Hoe bepaal je de juiste maat hondentuig?

Het is belangrijk om de juiste maat hondentuig aan te schaffen voor je viervoeter. Om de juiste maat voor een hondentuig te bepalen, kan je de volgende stappen volgen:

  • Meet de borstomvang:
    Gebruik een flexibele meetlint om de omtrek van de borst van je hond te meten, direct achter de voorpoten. Zorg ervoor dat het meetlint niet te strak zit, maar ook niet te losjes wordt gehouden. Je hebt de juiste maat bepaald als je er 2 vingers plat tussen kan houden.
  • Meet de nekomvang (indien nodig):
    Als het tuig dat je overweegt ook de nek van je hond zal bedekken, meet dan de omtrek van de nek op het breedste punt, net boven de schouders.
  • Raadpleeg de maattabel:
    Elk merk kan verschillende maatvoeringen hanteren. Het is om deze reden van belang om de de maattabel van het specifieke merk op te zoeken. Hierin staan de aanbevolen maten gebaseerd op de borstomvang en soms ook de nekomvang van je hond.
  • Kies de juiste maat:
    Vergelijk de gemeten borst- en nekomvang van je hond met de maattabel. Selecteer de maat die het beste past bij de afmetingen van je hond. Als je hond tussen twee maten in valt, kies dan meestal de grotere maat voor comfort.
  • Pas het tuigje aan:
    Als je het hondentuig hebt gekocht pas je het tuigje aan zodat deze goed zit bij je hond. Zorg ervoor dat de banden goed zijn afgesteld en dat deze niet te strak of te los zitten. Je moet nog steeds twee vingers onder het tuigje kunnen plaatsen voor comfort.

Het is belangrijk om de maattabel van het specifieke merk in combinatie met het type tuig te raadplegen, omdat verschillende merken en typen tuigen hun eigen maatvoering en pasvorm kunnen hebben. Als je twijfelt over de maat, is het raadzaam om contact op te nemen met de klantenservice van het merk voor advies en begeleiding bij het kiezen van de juiste maat voor je hond.

Wat is een goed hondentuig?

Mocht je vragen hebben over een goed hondentuig voor jouw hond dan helpen wij je graag verder. Je kunt contact opnemen via ons telefoonnummer, Whatsapp, E-mail of Instagram.