Gratis verzending vanaf €100 (NL)
Binnen 1 - 5 dagen in huis
Achteraf betalen
Mijn account

Welke hondenvoerbak?

Voordat je een hond aanschaft is het belangrijk om de basis benodigdheden in huis te halen. Eén van de belangrijkste benodigdheden is een hondenvoerbak. In de voerbak kan je het eten en het water van je hond doen. Wij krijgen vaak de vraag: ‘Welke hondenvoerbak is geschikt voor mijn hond?’. 

Bij het kiezen van de meest geschikte water- en voerbakken voor jouw hond, zijn een aantal dingen belangrijk om rekening mee te houden:

 1. Het formaat 
 2. Het materiaal 
 3. Een verhoogde voerbak op standaard of een losse voerbak
 4. Anti-schrok voerbak

In deze blog vertellen wij je alles over waar je op kan letten bij het kiezen van een geschikte hondenvoerbak voor jouw hond.

1. Welke hondenvoerbak heb ik nodig voor mijn hond qua formaat?

Het formaat hondenvoerbak is zeer belangrijk. Tijdens het eten geeft de hond de voorkeur aan een voerbak die lekker ruim is. Zo kan het voer er niet uitvallen tijdens het eten en is er genoeg ruimte om er helemaal in te kunnen met een open bek. Hiervoor kun je aanhouden dat de voerbak ongeveer 3x zo groot is als de hoeveel voer die er ingaat. Kijk altijd goed naar de maattabel opgenomen bij de hondenvoerbak. Hier kan je de benodigde informatie uit halen!

Tip: Wil je graag meer informatie over het bepalen van de juiste maat voerbak voor jouw hond? Lees dan onze blog over hoe groot een hondenvoerbak moet zijn.

 

Welke hondenvoerbak van beton is geschikt?

2. Welk materiaal hondenvoerbak is geschikt?

Hondenvoerbakken zijn verkrijgbaar in vele verschillende soorten materialen. Hieronder zetten wij de meest voorkomende materialen voor je op een rij met de voordelen én nadelen:

 • Hondenvoerbak van roestvrijstaal (RVS) of metaal:
  Deze voerbakken zijn te verkrijgen in verschillende maten. Ze zijn bovendien eenvoudig schoon te maken en is vaak ook nog eens geschikt om in de vaatwasser te plaatsen. Dit maakt dat deze voerbak hygiënisch blijft. Deze voer- en drinkbakken gaan enkele jaren mee. Toch blijkt dat sommige honden niet graag uit deze voerbakken eten. Sommige honden hebben wel eens angst of woede op de reflectie van henzelf in deze voerbakken.
 • Steengoed hondenvoerbak:
  Deze voerbakken zijn zwaar en voorkomen vooral dat de bak zal verschuiven tijdens het eten of dat je hond ermee rondloopt. Dis is ook zeer handig wanneer je hond schrik heeft van zijn reflecties bij een metalen voerbak. Dit heeft hij hier namelijk niet meer. Bovendien kunnen deze voerbakken ook met gemak buiten staan in weer en wind! Tot slot zorgen deze voerbakken er in de zomer voor dat het water net iets langer fris blijft. Wel zo prettig voor je hond!
 • Keramiek hondenvoerbak:
  Een hondenvoerbak van keramiek is perfect om te vullen met hondenbrokken (nat- en droogvoer) en water. Keramiek beschikt over servieskwaliteit en kan daardoor ook in de vaatwasser voor reiniging. Een voerbak van keramiek is bedekt met impregneermiddel, is kleurvast en blijft lang mooi. Daarnaast is keramiek een 100% natuurlijke grondstof en daardoor duurzaam. Omdat een voerbak van keramiek redelijk zwaar is zal de voerbak niet gaan verschuiven.
 • Aluminium hondenvoerbak:
  De aluminium voerbakken van Dogahaves hebben een poedercoating en zijn daardoor perfect om te vullen met hondenbrokken (nat- en droogvoer) en water. De voerbakken verkrijgbaar bij Dogahaves zijn bedekt met coating van de hoogste kwaliteit. Uiteraard bevat een aluminium hondenvoerbak net zoals alle andere voerbakken van Dogahaves een certificaat van goedkeuring voor het geschikt zijn voor voedsel en voeren van dieren. Let op! Aluminium hondenvoerbakken zonder coating raden wij af. Aluminium bevat geen ijzer of staal, dus het roest niet, maar toch komt aluminium corrosie voor wanneer dit materiaal wordt blootgesteld aan vocht of voedsel.
 • Plastic hondenvoerbak:
  Plastic hondenvoerbakken bestaan in alle vormen en maten en kunnen ook perfect afgewassen worden. Deze voerbakken zijn helaas wel erg licht en schuiven daardoor gemakkelijk heen en weer over de grond. Je hond zou hier wel eens met de voerbak kunnen gaan lopen. Een mogelijke oplossing hiervoor kan een voerbak placemat zijn of speciaal ervoor gemaakt plastic anti-slipplaten. Ook deze zijn eenvoudig te reinigen. Let wel op bij natvoer: Deze kunnen in de plastic trekken.

Tip: Lees hier meer over placemats voor hondenvoerbakken.

Hondenvoerbak doppio blauw miacara porselein

3. Een verhoogde hondenvoerbak op standaard of een losse hondenvoerbak?

Je hebt voerbakken voor je hond die los op de grond staan of voerbakken die zijn verhoogd middels een standaard. Hieronder vertellen wij je meer over de voordelen per type hondenvoerbak.

welke hondenvoerbak van metaal?

– Verhoogde hondenvoerbak op standaard

Een hondenvoerbak op standaard of een verhoogde hondenvoerbak is een voerbak die niet direct op de grond staat. De werkelijke hoogte van de kom kan variëren afhankelijk van het ontwerp. Er zijn verhoogde hondenvoerbakken in vaste hoogtes verkrijgbaar, maar ook verhoogde voerbakken voor honden die je zelf in hoogte kan verstellen. Hieronder sommen wij de voordelen van een voerbak op standaard of een verhoogde voerbak voor je op: 

 1. Een verhoogde voerbak is met name handig voor grote honden om meer comfortabel te laten eten.
 2. Een op hoogte verstelbare voerbak kan meegroeien met de grootte van je hond.
 3. Een verhoogde voerbak is vaak zwaarder en zorgt ervoor dat voerbakken niet verschuiven.

– Losse hondenvoerbak

De meeste hondenvoerbakken zijn losse voerbakken die rechtstreeks op de grond staan, al dan niet op een houten of metalen onderstel. Hieronder sommen wij de voordelen van een losse voerbak voor je op:

 • Losse voerbakken kun je gemakkelijk meenemen en verplaatsen
 • Losse voerbakken zijn handig voor zowel kleine als grote honden
 • Onder en losse voerbak kun je een luxe placemat plaatsen om je vloer te beschermen
 • Door het grote aanbod designs losse voerbakken kun je de voerbakken leuk mix en matchen!

Lees voor inspiratie tips onze blog over luxe voerbakken voor je hond of onze top vijf zwarte hondenvoerbakken

Luxe zwarte hondenvoerbakken met zwarte placemat DOGA

4. Hoe werkt een anti-schrokbak?

Heb jij een hond die binnen 1 tel al zijn eten op schrokt? Een anti-schrokbak zorgt ervoor dat je hond niet alles binnen de 5 seconden opgegeten heeft. Dit is een voerbak waarin verschillende vormen geplaatst zijn waar het eten in verspreid wordt. Hierdoor moet je hond voorzichtig zijn en meer moeite doen om het eten uit te halen. Dit vertraagd zijn eetgewoonte en stopt het schrokken. Deze voerbakken bestaan in verschillende maten en vormen.

Tip: Anti-schrokbakken zijn praktisch, maar helaas vaak geen eyecatcher voor je interieur. Kijk of je een bijpassend formaat design hondenvoerbak kan vinden en plaats de anti-schrokbak in deze design hondenvoerbak. Het oog wil ook wat 😉

 

Wil je graag meer informatie over welke voerbak er geschikt is voor jouw hond? Bekijk nu het grote assortiment hondenvoerbakken van dogahaves.