Gratis verzending vanaf €100 (NL)
Binnen 1 - 5 dagen in huis
Achteraf betalen
Mijn account

Hondentuigje Chihuahua: alles wat je moet weten

Als je op zoek bent naar een hondentuigje Chihuahua, zijn er verschillende opties beschikbaar. Hier zijn enkele punten waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van een hondentuigje voor je Chihuahua. Ontdek in deze blog ook onze top 4 hondentuigjes speciaal voor Chihuahua’s.

Kenmerken Chihuahua

Een Chihuahua is een klein ras van gezelschapshonden dat zijn oorsprong vindt in Mexico. Ze behoren tot de kleinste hondenrassen ter wereld. Hier zijn enkele kenmerken van Chihuahua’s:

 • Grootte
  Chihuahua’s zijn kleine honden met een gemiddeld gewicht van ongeveer 1,5 tot 3 kg en een hoogte van 15 tot 23 cm. Ze kunnen zowel kortharig als langharig zijn.
 • Persoonlijkheid
  Chihuahua’s staan bekend om hun grote persoonlijkheid, zelfverzekerdheid en dapperheid, ondanks hun kleine formaat. Ze kunnen soms ook eigenwijs zijn.
 • Loyaliteit
  Deze honden hechten zich sterk aan hun eigenaar en kunnen erg aanhankelijk zijn. Ze zijn graag betrokken bij hun gezin en willen vaak dicht bij hun eigenaar zijn.
 • Sociaal gedrag
  Hoewel Chihuahua’s meestal een sterke band hebben met hun eigenaar, kunnen ze soms terughoudend zijn naar vreemden. Socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk om ze goed aangepast te laten zijn aan verschillende mensen en situaties.
 • Omgang met kinderen en andere huisdieren
  Chihuahua’s kunnen over het algemeen goed opschieten met oudere kinderen, maar ze zijn vanwege hun kleine formaat mogelijk niet geschikt voor gezinnen met zeer jonge kinderen. Ook moeten ze goed gesocialiseerd worden om goed om te kunnen gaan met andere huisdieren.
 • Verzorging
  Kortharige Chihuahua’s hebben minder vachtverzorging nodig dan langharige, maar beide hebben aandacht nodig om klitten en vuil te voorkomen. Daarnaast zijn ze gevoelig voor kou, dus in koud weer moeten ze warm worden gehouden.
 • Gezondheid
  Over het algemeen zijn Chihuahua’s relatief gezonde honden, maar vanwege hun kleine formaat kunnen ze gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals gebitsproblemen, tracheale collaps (luchtpijpklachten), en patella luxatie (knieschijfontwrichting).

Het is belangrijk om te onthouden dat, net als bij elk hondenras, de persoonlijkheid en het gedrag van een individuele Chihuahua sterk kunnen variëren op basis van factoren zoals socialisatie, opvoeding en genetica. Het is essentieel om goed voorbereid te zijn op de verantwoordelijkheid van het hebben van een hond, ongeacht het ras, en ervoor te zorgen dat de hond de juiste zorg, training en liefde krijgt.

Welk hondentuigje is geschikt voor mijn Chihuahua?

Zorg ervoor dat je een hondentuigje kiest dat geschikt is voor kleine honden zoals de Chihuahua. Dogahaves heeft speciale tuigjes ontworpen voor de allerkleinste hondjes in maat XXS tot maat S. Het tuigje moet goed passen en comfortabel zijn voor je Chihuahua. Meet de omtrek van de borst en de nek van je hond om de juiste maat te bepalen.

Welk materiaal hondentuigje?

Kies een hondentuigje dat gemaakt is van duurzaam en zacht materiaal. Nylon, stof en zacht gewatteerd materiaal zijn populaire keuzes omdat ze comfortabel zijn voor je Chihuahua en tegelijkertijd stevig genoeg om de controle te behouden. Ook is vegan leer geschikt materiaal. Vegan leer is zeer diervriendelijk en duurzaam.

Hoe bevestig ik het hondentuigje Chihuahua?

Controleer hoe het tuigje wordt bevestigd. Sommige tuigjes hebben een sluiting op de rug en andere hebben een sluiting bij de nek. Een sluiting op de rug kan helpen om de trekkracht gelijkmatig te verdelen. De instaptuigjes van DOGA zijn perfect voor een Chihuahua.

Veiligheid voor je Chihuahua is zeer belangrijk

Zorg ervoor dat het hondentuigje een stevige bevestiging heeft voor de riem en dat het goed is afgewerkt. Controleer of er eventuele reflecterende elementen zijn toegevoegd voor betere zichtbaarheid tijdens wandelingen in het donker.

Het is altijd een goed idee om de maten van het soort tuigje te bekijken voordat je het koopt. Zo zorg je ervoor dat je de juiste maat kiest. Het is belangrijk dat de maat aansluit op de lichaamsbouw van je Chihuahua. Daarnaast kan het raadzaam zijn om de mening van een van de specialisten van Dogahaves te vragen, aangezien zij vaak deskundig advies kunnen geven op basis van je specifieke behoeften en de grootte van je Chihuahua.

Top 4 hondentuigjes Chihuahua

Voor een Chihuahua kun je verschillende soorten hondentuigjes overwegen, afhankelijk van de behoeften van je hond en je eigen voorkeuren. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten hondentuigjes die geschikt kunnen zijn voor een Chihuahua.

 1. Step-in harnas

  Dit type tuigje heeft een ontwerp waarbij je hond erin kan stappen, en vervolgens wordt het tuigje om de borst van de hond bevestigd. De Step-in tuigjes zijn gemakkelijk aan te trekken en passen goed bij kleine honden zoals de Chihuahua. De Step-in tuigjes van het merk DOGA zijn een perfectie optie voor je Chihuahua. De tuigjes zijn in verschillende keuren verkrijgbaar, zodat er altijd eentje past bij jouw hondje.

 2. Y-tuigje

  Een Y-tuigje heeft een Y-vormige constructie waarbij de riemen zowel rond de nek als rond de borst van de hond lopen en samenkomen op de rug. Dit verdeelt de druk gelijkmatig en biedt comfort voor je Chihuahua.

 3. Soft hondentuigje of een stoffen hondentuigje

  Een zacht, soft hondentuigje zal erg aangenaam voelen voor je Chihuahua. Voornamelijk in de koudere seizoenen zal een soft hondentuigje erg comfortabel zijn. Dit type tuigje verwarmd en biedt tegelijkertijd ondersteuning aan de borst van je Chihuahua. De soft hondentuigjes van DOGA zijn super trendy en stevig. De hippe soft tuigjes zijn in diverse stoffen en kleuren verkrijgbaar.

 4. H-Tuigje

  Een H-tuigje is zeer goed verstelbaar. Het tuigje lijkt op een Y-tuig maar is wat steviger. Dit kan handig zijn als je Chihuahua de neiging heeft om aan de lijn te trekken, omdat het de trekkracht beter verdeelt. De H-tuigjes van DOGA zijn ook speciaal voor kleine hondjes zoals een Chihuahua. De trendy tuigjes zijn in maar liefst 3 kleuren verkrijgbaar.

Kies de juiste maat hondentuigje voor je Chihuahua

Ongeacht het type hondentuigje dat je kiest, zorg ervoor dat het goed past bij de lichaamsbouw van je Chihuahua en dat het comfortabel en veilig is. Het is altijd verstandig om de sizeguide van het type tuigje te bekijken voordat je het koopt, of advies te vragen bij een Dogahaves om ervoor te zorgen dat je de juiste maat koopt.

Dogahaves heeft een snelle levertijd van 1-5 werkdagen en biedt de mogelijkheid aan om achteraf te betalen met Klarna. Onze service en bereikbaarheid zijn erg goed. Je kunt contact zoeken via de e-mail, Whatsapp of Instagram. Volg ons op onze socials voor meer inspiratie!