Gratis verzending vanaf €100 (NL)
Binnen 1 - 5 dagen in huis
Achteraf betalen
Mijn account

Tips voor een goede vachtverzorging bij je hond

Een gezonde, levendige hond is een hond die de verzorging krijgt die hij nodig heeft! Bij de verzorging van je hond komen meerdere dingen kijken. Niet alleen goede voeding is belangrijk, maar je moet er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat de vacht in een goede conditie blijft.

Verschillende hondenvachten

Het verzorgen en borstelen van je hond is een wekelijkse en in sommige gevallen een dagelijkse bezigheid. Het is dus van belang om je hond goed te verzorgen met de juiste verzorgingsproducten die passen bij jouw hond!

Hondenvachten zijn in vier soorten te onderscheiden, die elk een eigen verzorging nodig hebben.

  • De kortharige vacht
  • De middellang harige vacht
  • De langharige vacht
  • De puppy vacht

Kortharige hondenvachten

Kortharige honden zijn onderverdeeld in drie verschillende vachttypen. De kort stokhaar, de ruwhaar en de gladhaar.
Het is belangrijk dat de vacht van je hond minimaal een keer per week wordt verzorgt met een hondenborstel voor kortharige honden. Op deze manier wordt de vacht ont-klit en losse haren en vuil worden verwijderd. Wanneer je de hondenhuid zachtjes masseert met de hondenborstel wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Hierdoor gaat de vacht meer glanzen. Naast een goede borstelbeurt kun je gebruik maken van een hondenshampoo zonder kunstmatige stoffen en parfum. Kortharige honden hebben geen conditioner nodig.

Dogahaves tips

Middellang harige hondenvachten

De middellang harige honden zijn onder te verdelen in twee vachttypen. De halflang haar met weinig ondervacht en de halflang stokhaar met veel ondervacht.
Een aantal keer per jaar verliezen zij hun ondervacht. Hierdoor is het dagelijks borstelen geen overbodige luxe. Buiten de ruiperiode om is één keer per week borstelen voldoende. Het borstelen van middellang harige hondenvachten kan met een hondenborstel met pennen. Deze borstel heeft rechte metalen pennen die vastzitten in rubber en zo meer veerkracht krijgen. Het werkt ook heel goed om klitten uit de vacht te verwijderen. Heeft je hond stug haar en is de vacht moeilijk uitkambaar? Gebruik dan een hondenshampoo met conditioner! Hierdoor kun je de vacht gemakkelijker borstelen en ontwarren. Daarnaast zal een anti klit spray ook zeker hierbij helpen.

Dogahaves tips

Langharige hondenvachten

De langharige honden zijn onder te verdelen in twee vachttypen. De kroeshaar en de langhaar met veel ondervacht.
Kroesharige honden verliezen niet snel haren, maar krijgen snel klitten in de vacht. Langharige honden met veel ondervacht verliezen het hele jaar door haren. Bij deze honden is het makkelijk om beneden te beginnen en langzamerhand naar boven te werken. Hoe langer het haar, hoe vaker er geborsteld moet worden. Dit kan gemakkelijk met een hondenborstel met pennen. Een honden conditioner en een honden antiklit spray kunnen goed helpen om de vacht te ontwarren, zonder dat de gezonde haren en vacht worden beschadigd.

Dogahaves tips

De Puppy vacht

Een puppy kan alle bovenstaande vachttypen hebben. Het is verstandig om rustig te beginnen met een zachtere hondenborstel om de puppy te laten wennen aan het borstelen. Zorg dat hij niet bang van de borstel wordt, maar laat je pup wennen en genieten van het gevoel van de borstel op zijn vacht.

Algemene tips vachtverzorging

  • Altijd met de richting van de haren mee borstelen
  • Beginnen bij de kop en eindigen bij de staart
  • Tijdens de ruiperiode heeft de vacht van je hond extra aandacht nodig
  • Gebruik honden-verzorgingsproducten met 100% natuurlijke ingrediënten, zodat de vetlaag van de huid niet wordt aangetast.