Gratis verzending vanaf €100 (NL)
Binnen 1 - 5 dagen in huis
Achteraf betalen
Mijn account

Waarom een hondenhalsband?

Tijd voor een wandeling met je hond. Voordat jij je jas aan hebt staat je hond al kwispelend bij zijn halsband of tuig om samen lekker de natuur in te gaan. Heb je weleens nagedacht over waarom je voor een hondenhalsband of juist hondentuig hebt gekozen? Lees in deze blog meer over waarom een hondenhalsband wel of niet geschikt is voor jouw hond en waar je op kan letten bij de aanschaf van een halsband.

Waarom een hondenhalsband? 

Een hondenhalsband gaat om de nek van een hond. Het primaire doel van een halsband is voor de meeste mensen niet onbekend. Een halsband geeft controle en zorgt voor leiderschap over je hond wanneer je het combineert met een hondenriem. Een halsband heeft een aantal voordelen, maar ook nadelen. Hieronder zetten wij zowel de voordelen als nadelen overzichtelijk op een rij.

Voordelen hondenhalsband

Het grootste voordeel van een hondenhalsband is dat de band alleen om de nek van je hond zit. Hierdoor wordt je hond niet in zijn bewegingsvrijheid beperkt tijdens jullie wandeling samen. Tijdens het wandelen zijn er geen plekken op het lichaam die mogelijk worden belemmerd of waar het mogelijk gaat schuren. Ook is er weinig kans dat je hond ergens achter blijft hangen wanneer hij even los mag rennen. Een halsband neemt namelijk slechts een klein oppervlak in beslag. Verder is het gemakkelijk een riem te bevestigen aan een halsband en kan je er een hondenpenning aan hangen met jouw telefoonnummer. Mocht je hond wegrennen dan kan degene die jouw hond vindt jouw gemakkelijk en direct telefonisch bereiken.

De nek van de hond is wel een zeer gevoelige plek, waardoor een halsband niet altijd de beste optie is voor jouw hond. Sommigen benoemen dit overigens juist als voordeel van een hondenhalsband. Juist doordat de nek van een hond gevoelig is kan jouw hond makkelijker worden beïnvloed in zijn of haar gedrag door het gebruik van de riem. Hierdoor zou het corrigeren van gedrag een kleinere actie nodig hebben voor een reactie van de hond.

Nadelen hondenhalsband

Er zijn wel degelijk ook nadelen aan een hondenhalsband. Zoals hierboven benoemd is de nek van een hond zeer gevoelig. Bij de keuze voor een halsband is het belangrijk na te gaan of je hond veel aan de lijn trekt bij het wandelen. Als je hond namelijk veel aan de lijn trekt kan dit zorgen voor nare blessures. Je kan je voorstellen dat de bij het trekken de kwetsbare nek alle kracht opvangt. In de nek van de hond zitten vele zenuwen, nekwervels, lymfeklieren en aders. In ernstige gevallen kan dit leiden tot letsel en beschadiging. Denk aan verschoven nekwervels, ontstekingen en beschadiging van de luchtpijp of het strottenhoofd.

Als je hond erg veel aan de lijn trekt kun je in plaats van een hondenhalsband beter een hondentuigje gebruiken tijdens de wandelingen met je hond. Let op, dus ook als het je hond zelf is die veel trekt aan de lijn kan een hondentuigje een betere oplossing zijn. Wel is iedere hond natuurlijk anders. Het is met name van belang dat je kijkt wat voor jouw hond geschikt is. Het is een gegeven dat sommige honden er hun hele leven geen last van hebben en andere honden wel. Kijk altijd goed wat voor jouw hond het meest prettig is.

Wat is de beste hondenhalsband voor mijn hond? 

De hondenhalsband moet lekker zitten en goed passen, dat staat voorop! Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om je hond er leuk uit te laten zien. Indien een hondenhalsband geschikt is voor jouw hond is de keuze reuze. Er zijn heel veel verschillende hondenhalsbanden te verkrijgen. Hieronder lees je meer waar je op kan letten bij de aanschaf van een hondenhalsband.

Luxe halsband royal snake rose goudLuxe hondenhalsband Royal Black met goud

– Maat hondenhalsband

Voor een perfecte pasvorm is het heel belangrijk om de juiste maat hondenhalsband aan te schaffen voor jouw hond. Een halsband mag niet te los, maar ook zeker niet te strak zitten. Een losse halsband kan snel losraken, waardoor je hond weg kan rennen en in gevaarlijke situaties kan belanden. Daarbij kan je jouw hond niet goed corrigeren wanneer een halsband te los zit. Een te strakke halsband daarentegen zit niet lekker voor je hond en kan zorgen voor schade aan de nek.

Een goede manier om te zien of een halsband goed zit, is door twee vingers tussen de halsband en de nek te steken. Als dit makkelijk past, dan zit de halsband goed. Ga je een nieuwe halsband aanschaffen? Meet dan altijd de hals van je hond op en raadpleeg vervolgens altijd de maattabel wanneer je de hondenhalsband bestelt.
Tip: Lees ook onze blog ‘Truc: maat opmeten hondenhalsband‘.

– Gewicht en grootte van je hond

Het gewicht en de grootte van je hond zijn heel bepalend voor de keus van een juiste hondenhalsband. Kies bij een halsband voor een grote hond niet voor soepel materiaal of dunne stoffen. Een grote hond is sterk waardoor bijvoorbeeld een halsband van stug kwaliteit leer beter zal bevallen dan een nylon halsband. Ga voor een kleine hond dan juist wel weer voor soepel materiaal. Stug en stevige kwaliteit leer is waarschijnlijk te zwaar voor de kwetsbare nek.  Let bij de aanschaf van een halsband ook op het materiaal van de sluitingen. Onverwoestbare en dikke RVS sluitingen zijn voor een kleine hond waarschijnlijk minder of niet geschikt, maar voor een grote sterke hond juist wel geschikt.

– Soorten hondenhalsbanden

Halsbanden zijn te verkrijgen in vele modellen en kleuren. Naast de stijl halsband zijn er een aantal punten waar je op kan letten om de beste halsband te bepalen voor jouw viervoeter.

Je kan kiezen voor een hele brede halsband of juist een hele smalle halsband. Kijk hierbij goed naar de bouw van je hond. Een te brede of te smalle halsband zit niet lekker voor je hond. Daarnaast is een te brede of te smalle halsband ook niet mooi.

Ook kan je kiezen uit verschillende sluitingssystemen. Ga je voor een halsband met gesp die je kan open en sluiten met een pin. Of kies je een halsband met een buckle, welke je makkelijk en snel via een handig kliksysteem opent en sluit.

Vindt je het belangrijk dat de hondenriem matcht met de hondenhalsband? Kijk dan alleen naar halsbanden met een bijpassende riemen. Hierbij is het verstandig te kijken naar de eigenschappen van de bijpassende hondenriem.

Wandel je bijvoorbeeld graag in een bosrijke omgeving en wil je je hond meer ruimte geven aan de lijn? Kies dan voor een halsband met een bijpassende lange riem. Neem je jouw buddy vaak mee naar lunchrooms en restaurants? Dan is een hondenriem die je in verschillende lengtes kan verstellen een fijne optie. Door de verschillende bevestigingspunten kan je de riem gemakkelijk vastmaken. Ook als je graag gaat hardlopen met je hond is een riem met meerdere bevestigingspunten handig. Door de hondenriem om je middel en schouder te bevestigen heb je je handen vrij.

Luxe hondenriem Mintgroen met rose goudLuxe hondenriem Bordeaux Rood met goud DOGA